7 просмотров
Рейтинг статьи
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд
Загрузка...

Стартап Creator показал ресторан в котором робот готовит бургеры

Журналисты попробовали бургеры, приготовленные роботом. Они оказались вкуснее и дешевле обычных Материал редакции

Число вариаций одного бургера от робота будет зависеть лишь от фантазии клиентов.

Первый ресторан стартапа Creator, где бургеры готовят не люди, а робот, откроется только в сентябре. Редактор издания TechCrunch Джош Костайн (Josh Costine) заранее посетил заведение, пообщался с основателем стартапа и попробовал одно блюдо.

Гендиректор и сооснователь Creator Алекс Вардакостас (Alex Vardakostas) рассказал, что основным отличием ресторанов его компании будет не только факт приготовления еды роботом. Стартап собирается готовить самые свежие бургеры и продавать их всего за 6 долларов (378 рублей) — дешевле, чем в обычных заведениях.

Система устроена просто: клиенту надо выбрать характеристики своего бургера при помощи планшета. Затем начнётся приготовление, которое занимает около пяти минут.

Сжатый воздух подаст заранее запечённую булочку в «лифт», после чего её разрежет вибрирующее лезвие. После этого робот пошагово начнёт наливать на булочку соусы, а также нарезать и выкладывать помидоры, лук, сыр и другие ингредиенты. Мясо готовится «особым образом», чтобы его почти не приходилось разжёвывать и оно буквально «таяло во рту».

Робот Creator оснащён 350 датчиками, 50 приводами и 20 компьютерами. Он следит за тем, чтобы мясо было определённой температуры, а ингредиенты оставались свежими.

Пока что в меню доступны лишь несколько вариантов: классический бургер с соусом тысяча островов, Tumami-бургер с соусом из устриц, The Smoky с поджаренным луком и Dad Burger. После запуска ресторана клиенты смогут сами выбрать необходимые им ингредиенты через приложение, из-за чего у бургера получится «практически бесконечное» число вариаций.

Редактор TechCrunch попробовал бургеры, приготовленные роботом, и остался от них в восторге.

Вкус каждого из них просто замечателен. Свеженарезанные и измельчённые ингредиенты без консервантов дают аромат. Булочки не разваливаются, пока вы их жуёте, несмотря на то, что они очень свежие.

И после этого я впал в немного жирную и заполнившую желудок пищевую кому, которая обычно сопровождает употребление чизбургера.

Гендиректор Creator рассказал, что собирается превратить сеть ресторанов в международный бизнес. По его словам, в отличие от МакДональдса, у его предприятия есть много преимуществ: например, средний ресторан Creator на 50% просторнее, потому что робот занимает мало места, а также его легко разворачивать и перемещать.

По словам Вардакостаса, в обычном ресторане такой бургер обошёлся бы в 12-18 долларов — в два раза дороже, чем в Creator. Он отметил, что возможно, это будут «не лучшие бургеры в жизни, но лучшие за эту цену». Это также стало возможным благодаря использованию робота — компания тратит на ингредиенты больше, чем любая другая бургерная, так как не нужно платить поварам.

Тем не менее, Вардакостас не собирается избавляться от персонала — вместо этого он хочет предоставить им новые возможности.

Обычно люди считают работу в ресторанах никчёмной, но блин, нам просто нужен шанс. Технологические компании дают возможность сотрудникам тратить 10% своего времени на любые проекты, но никто не сделал этого для работников общепита.

По словам сооснователя Creator Стива Френа (Steve Frehn), из-за внедрения роботов, которые делают всю грязную и опасную работу, многие профессии придётся «переизобрести».

Мы уже пробуем разные образовательные программы для персонала. Мы доплачиваем за 5% рабочего времени, в которое они читают. Платим по 16 долларов в час за чтение. По мере того, как будут появляться возможности доработать машину, мы будем искать пути платить обслуживающим её людям как можно больше.

Гендиректор Creator рассказал, что идея использовать робота для создания бургеров пришла к нему, когда он сам занимался их приготовлением.

У моих родителей был ларёк с бургерами. Моей работой было готовить несколько сотен одинаковых бургеров каждый день. Когда ты это делаешь, ты понимаешь, что так много возможностей упускается только потому что у тебя нет правильного инструмента, и поэтому это тяжёлая работа.

Роботы и инженерное дело никогда не были в поле зрения Вардакостаса, но в 15 лет отец взял его с собой в книжный магазин в первый раз. Тогда подросток заинтересовался физикой и увидел в этом возможность. Он поступил в Университет Санта Барбары, чтобы обучиться физике, долгое время работал в гараже и показал первые прототипы деталей будущего робота-повара на мероприятии Silicon Valley TechShop.

Там он встретил Стива Френа и вместе они начали создавать компанию Creator. Путь до первого ресторана у стартапа занял 10 лет, причём серьёзного прогресса команда достигла только в 2014 году.

После запуска первого ресторана Вардакостас планирует постепенно расширять бизнес, но не хочет продавать франшизу, чтобы кто-то мог испортить его продукт.

Я не хочу, чтобы кто-нибудь начал использовать замороженное мясо или просил более высокую цену. Мы хотим постепенно выбраться из Сан-Франциско, расширившись до терминалов в аэропорту и автобусных остановок. Наша бизнес-модель предельно проста: мы берём действительно хороший бургер, который нравится людям, и продаём его вдвое дешевле.

Taste test: Burger robot startup Creator opens first restaurant

$6 of algorithmic deliciousness

Creator’s transparent burger robot doesn’t grind your brisket and chuck steak into a gourmet patty until you order it. That’s just one way this startup, formerly known as Momentum Machines, wants to serve the world’s freshest cheeseburger for just $6. On June 27th, after eight years in development, Creator unveils its first robot restaurant before opening to the public in September. We got a sneak peek…err…taste.

When I ask how a startup launching one eatery at a time could become a $10 billion company, Creator co-founder and CEO Alex Vardakostas looks me dead in the eye and says, “the market is much bigger than that.”

Here’s how Creator’s burger-cooking bot works at its 680 Folsom Street location in San Francisco. Once you order your burger style through a human concierge on a tablet, a compressed air tube pushes a baked-that-day bun into an elevator on the right. It’s sawed in half by a vibrating knife before being toasted and buttered as it’s lowered to conveyor belt. Sauces measured by the milliliter and spices by the gram are automatically squirted onto the bun. Whole pickles, tomatoes, onions and blocks of nice cheese get slices shaved off just a second before they’re dropped on top.

Meanwhile, the robot grinds hormone-free, pasture-raised brisket and chuck steak to order. But rather than mash them all up, the strands of meat hang vertically and are lightly pressed together. They form a loose but auto-griddleable patty that’s then plopped onto the bun before the whole package slides out of the machine after a total time of about five minutes. The idea is that when you bite into the burger, your teeth align with the vertical strands so instead of requiring harsh chewing it almost melts in your mouth.

Читать еще:  Настойки и ликеры из кураги

If you want to be the first to try it, Creator is selling early access tickets at 10am Pacific today. Otherwise it will be open for lunch Wednesdays and Thursdays until the public launch. Eventually, an app will let people customize the exact ratios of all the ingredients, unlocking near infinite permutations.

For now, the startup’s initial pre-set burger options include the classic-style Creator vs. The World with a mole Thousand Island special sauce, the oyster aioli Tumami Burger designed by Chef Tu of Top Chef, The Smoky with charred onion jam and the sunflower seed tahini Dad Burger from Chef Nick Balla of Bar Tartine.

The taste of each is pretty remarkable. The flavor pops out of all the fresh-cut and ground ingredients that lack the preservatives of pre-sliced stuff. The patties hold together as you munch despite being exceedingly tender. And afterwards I felt less of the greasy, gut-bomb, food coma vibe that typically accompanies scarfing down a cheeseburger.

“This is the kind of burger you would get for $12 to $18 [at an upscale restaurant], and it’s $6,” says Vardakostas. It might not be the best burger I’ve had in my life, but it’s certainly the best at that price. A lot of that comes from the savings on labor and kitchen space afforded by a robot cook. “ We spend more on our ingredients than any other burger restaurant.”

The CEO wouldn’t reveal how much Creator has raised, but says it’s backed by Google’s GV, frequent food startup investor Khosla Ventures and hardware-focused Root Ventures. However, SEC filings attained by TechCrunch show the startup raised at least $18.3 million in 2017, and sought $6 million more back in 2013.

It’s understandable why. “McDonald’s is a $140 billion company. It’s bigger than GM and Tesla combined. McDonald’s has 40,000 restaurants. Food is one to the top three biggest markets,” Vardakostas rattles off. “But w e have a lot of advantages. The average restaurant is 50 percent bigger in terms of square footage.” Then he motions to his big robot that’s a lot smaller than the backside of most fast-food restaurants, and with a smile says, “That’s our kitchen. You roll it in and plug it in.”

From flipping patties to studying physics

Creator co-founder and CEO Alex Vardakostas

What you want in a founder is a superhero origin story. Some formative moment in their life that makes them hellbent on solving a problem. Vardakostas has a pretty convincing tale. “My parents have a burger joint,” he reveals. “My job was to make several hundred of the same burger every day. You realize there’s so much opportunity not taken because you don’t have the right tools, and it’s hard work.”

Robots and engineering weren’t even on his radar growing up in the restaurant in southern California. Then, “when I was 15 my dad took me to a book store for the first time. I started reading about physics and realizing that this could be a possibility.” He went on to study physics at UC Santa Barbara, got to work in the garage, and finally drove up to Silicon Valley to machine the first robot prototype’s parts at the famous Silicon Valley TechShop.

That’s when he met his co-founder and COO Steve Frehn. “Steve told me he was from Stanford and I was super intimidated,” Vardakostas recalls. But the two had a great working rapport, and a knack for recruiting budding mechanical engineers from the college. Momentum Machines started in 2009, was a full-time garage project by 2010, incorporated and joined Lemnos Labs in 2012 and the startup began to make serious progress by 2014.

In the meantime, other entrepreneurs have tried to find a business in food robots. There was the now-defunct Y Combinator startup Bistrobot that haphazardly spurted liquid peanut butter and Nutella on white bread and called it a sandwich. More recently, Miso Robotics’ burger-flipping arm named Flippy made headlines, even though all it does is flip and cook patties on a traditional griddle. “We have an arm that pulls out the burgers, but that’s probably 5 percent of the complexity” of the full Creator robot run by 350 sensors, 50 actuators and 20 computers, Vardakostas scoffs.

Breaking burger behavior

The CEO’s past in the kitchen keeps Creator in touch with the human element. He tells me he thinks the idea of a staff-less restaurant where you order on a computer sounds “dystopian.” In fact, he wants to give his food service employees access to new careers. Vardakostas says with a sigh that “people look at restaurant work as a charity case, but man, we just need a chance.” Referring to the old Google policy of letting employees try out side projects, he explains how “Tech companies get 10 percent time but no one does that for restaurant workers.”

“Something we got really excited about in 2012 and we’re just starting to execute on is reinventing the job of working in a store like this, where the machine it taking care of the dirty and dangerous work,” his co-founder Frehn explains. “We’re playing around with education programs for the staff. Five percent of the time they’re paid just to read. We’re already doing that. There’s a book budget. We’re paying $16 an hour. As opportunities come up to fix the machine, there’s a path we’re going to offer people as repair or maintenance people to get paid even more.”

One tradition Creator couldn’t escape was French fries. Vardakostas says they’re basically the least healthy thing you can eat, noting they’re “worse than donuts because there’s more surface area exposed to the frier.” But chefs told him some people simply wouldn’t eat a burger without them. Creator’s compromise is that burgers are paired with hearty miniature farro or seasonal veggie salads by default, but you can still opt for a side of frites.

Читать еще:  Приготовление браги для самогона

Creator’s fate won’t just be determined by the burger robot and the people who work alongside it. The startup will have to prove to fast food diners that it can be just as quick and cheap but a lot tastier, and that they’re welcome amongst the restaurant’s bougie Pottery Barn decor. At the same time, it must convince more affluent eaters that a cafeteria-style ordering counter and low price don’t mean low quality. Oh, and the name is a bit rich for a burger spot.

For now, Creator won’t be licensing out its bot or franchising its restaurant, though those could be lucrative. “I don’t want someone putting frozen beef in there or charging way more,” says Vardakostas. Instead, the goal is to methodically expand, and maybe take advantage of its petite footprint to move into airport terminals or bus stations. “We want to get out of San Francisco,” Frehn confidently concludes. “Our business model is pretty simple. We take a really good burger that people like and sell it for half the price.”

Taste test: Burger robot startup Creator opens first restaurant

$6 of algorithmic deliciousness

Creator’s transparent burger robot doesn’t grind your brisket and chuck steak into a gourmet patty until you order it. That’s just one way this startup, formerly known as Momentum Machines, wants to serve the world’s freshest cheeseburger for just $6. On June 27th, after eight years in development, Creator unveils its first robot restaurant before opening to the public in September. We got a sneak peek…err…taste.

When I ask how a startup launching one eatery at a time could become a $10 billion company, Creator co-founder and CEO Alex Vardakostas looks me dead in the eye and says, “the market is much bigger than that.”

Here’s how Creator’s burger-cooking bot works at its 680 Folsom Street location in San Francisco. Once you order your burger style through a human concierge on a tablet, a compressed air tube pushes a baked-that-day bun into an elevator on the right. It’s sawed in half by a vibrating knife before being toasted and buttered as it’s lowered to conveyor belt. Sauces measured by the milliliter and spices by the gram are automatically squirted onto the bun. Whole pickles, tomatoes, onions and blocks of nice cheese get slices shaved off just a second before they’re dropped on top.

Meanwhile, the robot grinds hormone-free, pasture-raised brisket and chuck steak to order. But rather than mash them all up, the strands of meat hang vertically and are lightly pressed together. They form a loose but auto-griddleable patty that’s then plopped onto the bun before the whole package slides out of the machine after a total time of about five minutes. The idea is that when you bite into the burger, your teeth align with the vertical strands so instead of requiring harsh chewing it almost melts in your mouth.

If you want to be the first to try it, Creator is selling early access tickets at 10am Pacific today. Otherwise it will be open for lunch Wednesdays and Thursdays until the public launch. Eventually, an app will let people customize the exact ratios of all the ingredients, unlocking near infinite permutations.

For now, the startup’s initial pre-set burger options include the classic-style Creator vs. The World with a mole Thousand Island special sauce, the oyster aioli Tumami Burger designed by Chef Tu of Top Chef, The Smoky with charred onion jam and the sunflower seed tahini Dad Burger from Chef Nick Balla of Bar Tartine.

The taste of each is pretty remarkable. The flavor pops out of all the fresh-cut and ground ingredients that lack the preservatives of pre-sliced stuff. The patties hold together as you munch despite being exceedingly tender. And afterwards I felt less of the greasy, gut-bomb, food coma vibe that typically accompanies scarfing down a cheeseburger.

“This is the kind of burger you would get for $12 to $18 [at an upscale restaurant], and it’s $6,” says Vardakostas. It might not be the best burger I’ve had in my life, but it’s certainly the best at that price. A lot of that comes from the savings on labor and kitchen space afforded by a robot cook. “ We spend more on our ingredients than any other burger restaurant.”

The CEO wouldn’t reveal how much Creator has raised, but says it’s backed by Google’s GV, frequent food startup investor Khosla Ventures and hardware-focused Root Ventures. However, SEC filings attained by TechCrunch show the startup raised at least $18.3 million in 2017, and sought $6 million more back in 2013.

It’s understandable why. “McDonald’s is a $140 billion company. It’s bigger than GM and Tesla combined. McDonald’s has 40,000 restaurants. Food is one to the top three biggest markets,” Vardakostas rattles off. “But w e have a lot of advantages. The average restaurant is 50 percent bigger in terms of square footage.” Then he motions to his big robot that’s a lot smaller than the backside of most fast-food restaurants, and with a smile says, “That’s our kitchen. You roll it in and plug it in.”

From flipping patties to studying physics

Creator co-founder and CEO Alex Vardakostas

What you want in a founder is a superhero origin story. Some formative moment in their life that makes them hellbent on solving a problem. Vardakostas has a pretty convincing tale. “My parents have a burger joint,” he reveals. “My job was to make several hundred of the same burger every day. You realize there’s so much opportunity not taken because you don’t have the right tools, and it’s hard work.”

Robots and engineering weren’t even on his radar growing up in the restaurant in southern California. Then, “when I was 15 my dad took me to a book store for the first time. I started reading about physics and realizing that this could be a possibility.” He went on to study physics at UC Santa Barbara, got to work in the garage, and finally drove up to Silicon Valley to machine the first robot prototype’s parts at the famous Silicon Valley TechShop.

Читать еще:  Что приготовить из свиной вырезки

That’s when he met his co-founder and COO Steve Frehn. “Steve told me he was from Stanford and I was super intimidated,” Vardakostas recalls. But the two had a great working rapport, and a knack for recruiting budding mechanical engineers from the college. Momentum Machines started in 2009, was a full-time garage project by 2010, incorporated and joined Lemnos Labs in 2012 and the startup began to make serious progress by 2014.

In the meantime, other entrepreneurs have tried to find a business in food robots. There was the now-defunct Y Combinator startup Bistrobot that haphazardly spurted liquid peanut butter and Nutella on white bread and called it a sandwich. More recently, Miso Robotics’ burger-flipping arm named Flippy made headlines, even though all it does is flip and cook patties on a traditional griddle. “We have an arm that pulls out the burgers, but that’s probably 5 percent of the complexity” of the full Creator robot run by 350 sensors, 50 actuators and 20 computers, Vardakostas scoffs.

Breaking burger behavior

The CEO’s past in the kitchen keeps Creator in touch with the human element. He tells me he thinks the idea of a staff-less restaurant where you order on a computer sounds “dystopian.” In fact, he wants to give his food service employees access to new careers. Vardakostas says with a sigh that “people look at restaurant work as a charity case, but man, we just need a chance.” Referring to the old Google policy of letting employees try out side projects, he explains how “Tech companies get 10 percent time but no one does that for restaurant workers.”

“Something we got really excited about in 2012 and we’re just starting to execute on is reinventing the job of working in a store like this, where the machine it taking care of the dirty and dangerous work,” his co-founder Frehn explains. “We’re playing around with education programs for the staff. Five percent of the time they’re paid just to read. We’re already doing that. There’s a book budget. We’re paying $16 an hour. As opportunities come up to fix the machine, there’s a path we’re going to offer people as repair or maintenance people to get paid even more.”

One tradition Creator couldn’t escape was French fries. Vardakostas says they’re basically the least healthy thing you can eat, noting they’re “worse than donuts because there’s more surface area exposed to the frier.” But chefs told him some people simply wouldn’t eat a burger without them. Creator’s compromise is that burgers are paired with hearty miniature farro or seasonal veggie salads by default, but you can still opt for a side of frites.

Creator’s fate won’t just be determined by the burger robot and the people who work alongside it. The startup will have to prove to fast food diners that it can be just as quick and cheap but a lot tastier, and that they’re welcome amongst the restaurant’s bougie Pottery Barn decor. At the same time, it must convince more affluent eaters that a cafeteria-style ordering counter and low price don’t mean low quality. Oh, and the name is a bit rich for a burger spot.

For now, Creator won’t be licensing out its bot or franchising its restaurant, though those could be lucrative. “I don’t want someone putting frozen beef in there or charging way more,” says Vardakostas. Instead, the goal is to methodically expand, and maybe take advantage of its petite footprint to move into airport terminals or bus stations. “We want to get out of San Francisco,” Frehn confidently concludes. “Our business model is pretty simple. We take a really good burger that people like and sell it for half the price.”

Разработчики Creator представили робота, способного самостоятельно готовить бургеры

На протяжении последних шести лет команда стартап-компании Creator, состоящая из бывших сотрудников Tesla, NASA и Apple, совместно с экс-сотрудниками элитных ресторанов создали робота, способного самостоятельно готовить бургеры. В начале осени основатели стартапа планируют запустить первый автоматизированный ресторан. Об этом пишут журналисты TechCrunch.

Стоимость чизбургера в первой точке общепита Creator будет составлять 6 американских долларов. За прием заказов от посетителей будет отвечать сотрудник со специальным планшетом. Приготовлением бургеров в ресторане будут заниматься роботизированные механизмы. После приготовления коробки с бургерами будут выкладываться роботами на стойку.

Работа робота контролируется 20 компьютерами, получающими данные с 350 датчиков. Разработчики стартапа утверждают, что процесс приготовления бургеров будет полностью автоматизированным. На текущий момент робот умеет готовить четыре разновидности бургеров. В перспективе посетителям ресторана будет доступна возможность самостоятельного выбора ингредиентов бургеров с помощью специального мобильного приложения.

По словам руководителя компании Creator А. Вардакостаса, стоимость бургера в престижном ресторане колеблется в пределах 12–18 долларов. В ресторане Creator они будут предлагаться по цене 6 долларов. Использование роботов позволит стартапу сэкономить на оплате труда персонала. Кроме этого, роботы занимают намного меньше места, нежели стандартные кухни, используемые в обычных бургерных.

Объем инвестиций в данный проект руководство стартапа не раскрывает. Известно, что Creator получил финансирование от GV (инвестподразделение холдинга Alphabet Inc.), Root Ventures и Khosla Ventures. Согласно официальным данным американского регулятора CES на протяжении 2017 года стартап привлек от инвесторов 18,3 млн американских долларов.

Похожее

Студенты MIT запустили первый на планете роботизированный ресторан

Разработчики Leap Motion представили бюджетную AR-гарнитуру

Созданный инженерами Toyota робот научился играть в баскетбол

Разработчики Woowa Brothers представили робота для доставки блюд

В ресторане Caliburger приготовлением бургеров занимается робот Flippy

Сеть «автономных» ресторанов Eatsa анонсировала изменение бизнес-модели

Популярное

Британский стартап готов заплатить за лицо для робота 127 000 USD

Цукерберг согласился с утверждением, что миллиардеров быть не должно

Mail.ru вложился в «Алгоритмику»

Индонезийский девелопер стал долларовым миллиардером из-за ошибки

SEC попросила суд запретить обращение Gram

Фонд «Эфко» инвестировал в Newtrition 2 млн USD

Структура «ВТБ Капитала» вошла в капитал «Цитадели»

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector